Održavanje garderobe

Svi mi ulažemo u svoj garderober, s vremena na vreme svi se odlučimo počastiti nekim odjevnim predmetom, bio jeftin ili skup ako nakon dva pranja izgubi boju, oblik i sl. to je odmah gubitak novca. Novac bi trebali ulagati u odjevne predmete koji će potrajati. A i oni jeftiniji mogu da potraju uz odgovarajuću njegu.
Naša najveća greška je ta sto kada kupimo nešto, jednostavno odsječemo etikete i ubacimo to nešto u korpu za pranje.
Etiketa zašivena na unutrašnjosti nam poručuje kako se taj odjevni predmet održava, zato prvo trebamo nju pogledati pa tek onda odsjeći.
Uputstvo je izraženo kroz sličice i lako se "čita", ovde je to lijepo predstavljeno.
Osim toga ima još par načina sa kojima se može produžiti životni vek odjeće.

  • Odlaganje odjeće. Bitno je da svaki odjevni predmet ima svoje mjesto u garderoberu. I da se tu redovno odlaže. Svi smo nekada ostavili čisto opran i osušen veš negdje u ćošku, na stolici, krevetu i slično, ali to je greška. Odlaganje odjeće ne zahtjeva mnogo energije, i ne bi trebali dozvoliti da lenjost pobedi. Nepravilno odložen veš se gužva i gubi oblik i tako se skraćuje njegov vek.
  • Redovno i adekvatno pranje. Nije poželjno da prljava odjeća stoji zgužvana u korpi duži vremenki period i vjerujem da je svima jasno zašto. Nekada iz tog razloga ostane nepriatan miris koji se zadrži u odjeći i nakon pranja. I naravno neke stvari se ne mogu prati u mašini pa je bitno i na to obratiti pažnju. Naravno veš perite izvraćen i slične boje uvijek zajedno.
  • Naučite da koristite iglu i konac. Često može doći do neke nezgode gdje je korištenje igle i konca neophodno.
  • Ne sušite direktno i dugi vremenski period na jakom suncu. Direktno i jako sunce lako i brzo izblijedi odjeću i ostavi neravnomjerne tragove, zato ga izbjegavajte, ili brzo skidajte nakon sušenja.
Postoji i par stvarčica koje mogu da nam pomgnu pri održavanju i bilo bi dobro da ih imamo to su:
  1. Čistač dlačica aka. lint roller
  2. Mirisne vrećice za garderober
  3. Sredstvo protiv moljaca

Primjedbe

Popularni postovi